OKUMA YAZMA 1.KADEME

07.04.2018 1165

A. YOĞUNLAŞTIRILMIŞ TEMEL DÜZEY OKUMA YAZMA EĞİTİM PROGRAMININ UYGULAMA AŞAMALARI

Yetişkinlerle ilk olarak kısa süreli çizgi çalışmalar yaptırılır. Çizgi çalışmalarında dik temel harflerdeki ortak çizgiler verilir (dik-eğik-yatık-dairesel). Çizgi çalışmasının akabinde ses gruplarındaki harfler sırasıyla aşağıdaki işlem basamakları ile verilir.

a. Harflere Yönelik Çalışmalar

Aşağıdaki çalışmalar, harf grubundaki tüm harfler için yaptırılır.

1. Sesi hissetme çalışması

Öğrenilecek harfin sesinin hissettirilmesini amaçlayan çalışmada sesin geçtiği kelimeler görselleri ile verilir. Mümkün olduğunca her harfin kelime içinde başta, ortada ve sonda geçmesine dikkat edilir. Gerek görüldüğü takdirde başka kelimeler de kullanılarak sesi hissetme çalışması yaptırılır.

2. Sese karşılık gelen harfin yazım yönü ve şeklinin çalışılması

Öğrenilecek harfin yazımı öncesi harfin ana bileşenleri ve yazım yönleri verilir. Bu harfler üzerinden parmakla ve kalemle geçmeleri istenir.

3. Harfin yazdırılması

Yazım yönü ve ana bileşeni gösterilen harf en az bir satır yazdırılır.

b. Açık ve Kapalı Hecelerin Okunması ve Yazdırılması

Gruba ait harfler verildikten sonra bu harflerle oluşturulacak açık ve kapalı heceler sırayla verilir (el, le, ek, ke vb.). Bu heceler okutulur ve yazdırılır.

c. Kelimelerin Okunması ve Yazdırılması

Açık ve kapalı hecelerden sonra kelimelerin okutulması ve yazdırılması sağlanır. Bu süreçte ilk olarak üç harfli tek heceli kelimeler; sonra ikili ve üçlü hecelerden oluşan kelimeler okutulur ve yazdırılır.

d. Cümle Oluşturma

Kelimelerden sonra cümle oluşturma çalışmasına geçilir. Bu çalışmada öğrenilen harflerin farklı biçimlerde yazımları da örneklendirilerek günlük hayatta karşılaşılacak yazı çeşitleriyle de bağlantı kurulacaktır. Farkı yazı tipleri de kullanılarak yazılan basit cümleler okutulur ve yazdırılır. Cümlelerde özel isim de kullanılır.

e. Metin Okuma

Cümlelerin okutulması ve yazdırılmasından sonra temel okuryazarlık sürecinin son aşaması olan metin okumaya geçilir. Bu süreçte metinler okutulur ve yazdırılır.

Kelime, cümle ve metinler oluşturulurken günlük hayatta karşılığı olan kelimeler kullanılmalıdır. Etkinlik ve uygulamalarda günlük hayatta karşılaşılabilecek olay, durum ve ortamlardan mümkün olduğunca faydalanılmalıdır.

B. SÜRE

Her harf grubu için eğitim süresi 15-20 saat olarak önerilmektedir. Bu süre egzersiz ve uygulamalarla artırılabilir. Bu kapsamda Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitim Programının süresi en az 80 en fazla 120 saat olacak şekilde planlanmalıdır.

C. ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitim Programını tamamlayanların beş harf grubunu edinmiş olarak programı tamamlamaları beklenmektedir. Bu doğrultuda eğitimi alanlara ilişkin olarak yapılacak ölçme ve değerlendirme de eğitimcilerin gözlemleri esastır.